Τα Λόγια της Πλώρης

Τα Λόγια της Πλώρης,
Ανδρέας Καρκαβίτσας
"Καβομαλιάς"
επιμέλεια: Γιώργος Πιτροπογιαννάκης

 Τις φουρτούνες του Καβομαλιά δεν τις κάνουν ανέμοι...
  Σε μορφή ηχοβιβλίου ή καλύτερα βιντεοπαρουσίασης η εργασία αυτή προσφέρει επιπλέον δυνατότητες! Ακούστε εκφωνημένο το κείμενο και το διαβάζετε στην οθόνη συγχρόνως καθώς το ακούτε... δείτε το κείμενο οπτικοποιημένο με Εικόνα, Μουσική και Αφήγηση ... Πατήστε τώρα το ειδικό σημείο με την ένδειξη "CC" που είναι κάτω δεξιά στην οθόνη προβολής για να δείτε στην οθόνη σε απόλυτο συγχρονισμό με την αφήγηση το εκφωνούμενο κείμενο. Από εκεί προσαρμόζετε και το μέγεθος των γραμμάτων για άνετη και ξεκούραστη παρακολούθηση...

O Aνδρέας Καρκαβίτσας γεννήθηκε το 1865 στα Λεχαινά της Ηλείας και απεβίωσε το 1922 στο Μαρούσι Αττικής. Σε ήλικία 14 χρόνων πηγαίνει στην Πάτρα και αρχίζει γυμνασιακές σπουδές. Το 1883 γράφεται στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζεται με τον Ξενόπουλο, τον Παλαμά, τον Χατζόπουλο. Το 1888 παίρνει το πτυχίο του ενώ ήδη είναι σ' όλους γνωστός —από τα πρώτα διηγήματα του όπου περιέγραφε τη ζωή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ως "ηθικογράφος".

Σαν έφεδρος ανθυπίατρος φροντίζει να μετατεθεί στο Μεσολόγγι - πατρίδα άλλου διάσημου δημοσιογράφου - λογίου της εποχής-του Στάμου Μπρανιά - όπου του δίνεται η ευκαιρία να μελετήσει από κοντά τη ζωή της Ρούμελης. Το 1891 φεύγει για τη Λάρισσα. Η απέραντη δυστυχία των τότε Θεσσαλών χωρικών του δίνει το έναυσμα για να γράψει αργότερα το αριστούργημά του "ο Ζητιάνος" που μαζί με τη "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη θεωρούνται τα σπουδαιότερα κοινωνικά μυθιστορήματα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου